Tandheelkunde – mondchirurgie

Periodontitis is de meest voorkomende en tegelijkertijd de makkelijkst te voorkomen aandoening ter wereld. Meer dan 85% van de honden en katten ouder dan 3 jaar lijdt aan periodontitis in een bepaalde graad waarvoor een behandeling noodzakelijk is. Periodontitis is een ontstekingsproces dat plaats vindt in de ondersteunende weefsels van de tand of het periodontium: o.a. het tandvlees en de tandkas.

De oorzaak van dit ontstekingsproces is tandplak. Tandplak is een dunne onzichtbare laag die bestaat uit onderdelen van het speeksel en bacteriën. Deze laag vormt zich al binnen de 2 uur na het poetsen of na een professionele tandreiniging. In de beginfase bevindt de plak zich op de kroon van de tand. Ze irriteert het tandvlees waardoor het eerste stadium van de ziekte ontstaat: tandvleesontsteking of gingivitis. Gingivitis kan men herkennen aan een rode tandvleesrand die gemakkelijk bloedt. Gingivitis is volledig omkeerbaar: wanneer men poetst met een zachte tandenborstel en men verwijdert de tandplak, dan is volledig herstel mogelijk. Als men niets doet kan de ziekte verder evolueren tot echte periodontitis. Periodontitis gaat gepaard met botafbraak van de tandkas en kan uiteindelijk tot verlies van de betrokken tand leiden.

Periodontitis is onomkeerbaar. Men kan wel proberen het proces tot stilstand te brengen door middel van een professionele tandreiniging, gevolgd door dagelijks poetsen. Wanneer uw hond of kat binnenkomt voor een tand reiniging worden alle tanden individueel nagekeken. Indien nodig worden radiografieën genomen. Wanneer een vergevorderde graad van periodontitis wordt vastgesteld, is verwijderen van de tand soms de enige behandelingsmogelijkheid. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de eigenaar.

Radiografie van de tanden wordt ook toegepast om te controleren of alle gebitselementen aanwezigheid zijn, preoperatief voor het verwijderen van een tand, bij alle gevallen van stomatitis en tandresorptie, voor, tijdens en na wortelkanaalbehandeling, bij kaakbreuken, mondkanker, enz.
In onze praktijk kan u verder ook terecht voor wortelkanaalbehandelingen, mondchirurgie (gespleten verhemelte, mond-neusfistels, kaakbreuken, mondkanker), tandrestauratie, tandheelkunde bij knaagdieren, konijnen en fretten en orthodontie (dit in geselecteerde gevallen). 
Dierenartsen Medeor | Meiboomlaan 1 - 8800 Roeselare        T 051 69 32 47       dierenartsen@medeor.be