Fretten, knaagdieren en konijnen

In dierenartsenpraktijk Medeor worden fretten, knaagdieren en konijnen behandeld door Lies Beernaert en Céderic Maréchal, dierenartsen die zich toeleggen op de geneeskunde van deze bijzondere zoogdieren. 

Aangezien voeding en huisvesting erg belangrijk zijn bij deze huisdieren, wordt dit bij een eerste consult uitvoerig besproken. Net als bij honden en katten wordt een regelmatig (minstens jaarlijks) gezondheidsonderzoek aangeraden. Voor konijnen en fretten zijn er commerciële vaccins voorhanden. Tijdens zo’n gezondheidsonderzoek kunnen kleine afwijkingen vroegtijdig worden gedetecteerd en gecorrigeerd. Heel wat bijzondere zoogdieren zijn immers prooidieren. Dit wil zeggen dat ze instinctief erg hun best doen om te verbergen dat ze ziek zijn. In de natuur geldt immers de wet van de sterkste. Een gevolg hiervan is dan ook dat heel wat bijzondere zoogdieren worden aangeboden in een vergevorderd ziektestadium, wat hen uiterst kwetsbaar maakt.

Naast voeding en huisvesting, is mestonderzoek bij de bijzondere huisdieren een vast element tijdens de consultatie. Hierbij worden infecties met gisten of parasieten vastgesteld. Indien nodig, kan er aanvullend onderzoek gebeuren door het labo. 

In bepaalde gevallen kan lijkschouwing erg nuttig zijn. Denk maar aan een groep dieren waarbij er reeds enkele zijn gestorven. Met behulp van een lijkschouwing kan een beter beeld worden gekregen van de gezondheidsproblemen waardoor gerichter kan worden behandeld.

Verder kan ook bij deze dieren gebruik worden gemaakt van bloed- en urine onderzoek, radiografie, echografie, chirurgie en aangepaste hospitalisatie.

 
Dierenartsen Medeor | Meiboomlaan 1 - 8800 Roeselare        T 051 69 32 47       dierenartsen@medeor.be